Kansızlık Hastalığı ve Tüketilmesi Gereken Besinler

Kansızlık Hastalığı ve Tüketilmesi Gereken Besinler

Sıklıkla karşımıza çıkan hastalıklardan olan kansızlık pek çok kişide görülür ve farkına varılmasa da kan değerlerinde var olan değişim, tüm vücut sağlığını etkiler.

Kan değerlerimiz, bizim bedenimize oksijen taşımakla görevli olan kırmızı kan hücrelerimizin sayısında görülen azalma neticesinde, vücudumuzun oksijenle ilgili problem yaşama olasılığını belirleyen olgudur. Yani kansızlık, bizim kanımızda yer alan ve oksijen taşımakla görevli olan hücreler, hemoglobin ya da demir ile ilgili eksiklikler sonucunda ortaya çıkan durumdur. Böylesi bir durum genellikle yetersiz beslenmeden kaynaklanmaktadır. Kan hücresi üretimi destekleyen B12, demir ve folik asit yönünden zengin besinlerin tüketimi ile kansızlığın giderilmesi mümkündür. Kansızlığın ortaya çıkmasında en temel etken, bu besin değerlerinden yoksun bir beslenme programı izleniyor olmasından ileri gelmektedir. Demir aynı zamanda bedenimizde hemoglobin üretimiyle de ilişkili olan bir elementtir. Bu nedenle yetersiz demir alımlarında yeterli hemoglobin üretilemeyecek, dolayısıyla iştah kaybı, baş ağrısı, kabızlık, duygu dalgalanmaları, konsantrasyon eksiklikleri görülecektir. Tüm bunlar ifade edildiği gibi tamamen beslenme ile ilişkili olan durumlardır. Kişi her ne kadar kan değerlerinin farkında olmasa da, bu bilgiler doğrultusunda bu konuda az çok bir tahmin yürütebilecektir.

Hangi Besinler Tüketilmelidir?

Kansızlığa iyi gelen besinlerin bazıları yüksek kolesterol değerlerine sahiptir. Bu nedenle sağlık koşulları ve kansızlık durumu değerlendirilerek, bir uzmandan yardım alarak beslenme programı hazırlanmalıdır. Kuzu ciğeri, bu listede ilk sırada yer alır. B12 ve demir ihtiyacı yönünden oldukça zengin bir besindir. Yüksek kolesterol içeriği dolayısıyla dikkatli tüketilmesi gereken bir besindir.

Uskumru balığı, sığır eti, kuzu eti de kuzu ciğeri gibi dikkatli tüketilmesi gereken ve kansızlık için önemli nitelikler içeren besinlerdir.

Yoğun B12 içeriğinin yanı sıra, günlük demir ihtiyacının % 4’ünü karşılayabilecek beyaz peynir kadar, günlük demir ihtiyacının % 5’ini, B12 ihtiyacının % 12 ‘sini karşılama kapasitesinde olan yumurta da önemli bir besin kaynağıdır.
Tüm bunların yanında brokoli, tavuk, hindi, ıspanak, portakal ve muz da kansızlığa iyi gelen yiyecekler arasında yer alır. Yağsız yoğurt ve süt, fasulye, mercimek, nohut, keten tohumu gibi besinler de kansızlık için etkin değerlere sahiptirler.

CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    hazır makale satışı 5 sene

    Yoğun tempoda çoğu besin ihtiyacımızı artık ayak üstü geçiştirmeye çalışıyoruz, fakat aslında bu kötü alışkanlıklarımız sağlığımızda geri dönüşü zor yaralar bırakabiliyor. Bu tip besinleri, en azından haftalık olarak hayatımıza sokmamız çok faydalı olur diye düşünüyorum bende. Derleme için çok teşekkür ederiz, iyi bir bilgi kaynağı olmuş blog konunuz.