
Ağız Kokusundan Kurtulma Yolları
Ağız kokusu hem kişisel, hem de toplumsal olarak oldukça rahatsızlık veren bir durumdur. Kişi kendine olan güvenini dahi bu ağız kokusu sebebi ile kaybetmektedir. Sosyal bir sorun haline gelen ağız kokusu problemi, kişinin ilişkilerini de olumsuz olarak etkilemekte. Üstelik pek çok hastalığın da habercisi olan ağız kokusu, hafife alınmaması gereken bir durum. Bazen yediklerimiz, bazen aftlar ve ağız içi yaraları, bazen ise çürük dişler ağzımızda kötü bir koku olmasına neden olur. Ne kadar dişimizi fırçalarsak fırçalayalım, sabahları kötü bir ağız kokusu ile uyanıyorsak, ağız içi bakterilerin varlığından söz etmek mümkün. Ağız kokusundan kurtulma yolları ise daha çok doğal yöntemlerden geçmektedir. İşte bu yöntemlerden bazıları.
1- Sakız Çiğnemek
Sakız çiğnemek tükürük akış hızını artırıyor. Bu da sağız içi sirkülasyona sebep olacağından ağız kokusunu hafifletiyor. Ancak ağız kokusu ile mücadele etmek için sakız çiğneme tekniğini kullanacaksanız, bu sakızın diğer sağlık sorunlarınıza da uygun olması gerekiyor. Örneğin şeker hastalığınız varsa ya da çürük dişiniz varsa şekersiz bir sakız çiğnemelisiniz. Daha çok sade, damla sakızlı ve tarçınlı sakızların tüketilmesi gerekiyor.
2- Tıkalı Burnunuzu Açın
Tıkalı bir burunla uyumak, sabaha kadar ağzınız açık uyumak demektir. Çünkü nefes almak için burnunuzu kullanamayacağınız için otomatikman ağzınız açılır. Ağıza giren hava ise diş çürümesine ve bakteri oluşmasına neden olur. Bu da ağız konusunu beraberinde getirir. Bu nedenle uyumadan önce tıkalı olan burnunuzu açmanız gerekiyor. Bunun için ilaç kullanabilir, burnunuzda kemik ya da yapısal sorun varsa bunu düzelttirebilir ya da basit bir sorunsa esanslar deneyebilirsiniz.
3- İyice Çiğnemeden Yutmayın
Yemek yerken, lokmalarınızı çok iyi çiğneyin. Çünkü bu sayede ağız içindeki bakteriler de lokmalar ile birlikte mideye iner. Lokmaların iyi çiğnenmesi tükürük salgısını da artırır. Lokmaları iyi çiğnemeden yutmak pek çok insanın ne yazık ki alışkanlığıdır. Üstelik bu durum yalnızca ağız kokusuna yol açmaz, aynı zamanda çeşitli mide ve bağırsak sorunlarının da temelini oluşturur.
4- Daha Az Şeker Tüketin
Şekerli ve unlu gıdalar hepimizin sevdiği yiyeceklerdir. Özellikle çocuk yaşlarda şekerlemeler, kurabiyeler ve kekler çokça tüketilir. Ancak ne yazık ki bu yiyecekler ağızda bakteri oluşumunu tetikliyor. Üstelik var olan bakteriler de bu yiyecek kırıntıları ile beslenerek daha fazla ürüyor. Çünkü bu besinler bakterilerin de en sevdiği yiyeceklerden. Bu nedenle diş çürükleri ve ağız kokusu kaçınılmaz oluyor. Eğer bu tür gıdalar tüketilir ise vakit kaybetmeden dişler fırçalanmalı ya da diş ipi kullanılmalıdır.
5- Peynir ve Tarçın İle Çözüm Bulun
Öncelikle tarçının bakteriler üzerindeki etkisi yadsınamaz. Baterilerin ölmesine yardımcı olan tarçını kuru kuru tüketebilir, içeceğinize katabilir ya da tarçınlı sakız çiğneyebilirsiniz. Peynir ise asidik yapıyı bazik hale çeviren doğal bir besindir. Bu sayede bakterilerin oluşumunu önler ve diş çürüklerinin önüne geçer. Özellikle küçük yaşlarda peynir tüketimine daha çok önem verilmelidir.
6- Kötü Alışkanlıklardan Uzak Durun
Sigara ve alkol de ağız kokusunun temelini oluşturuyor. Bu tür alışkanlıklardan uzaklaşmak ağız kokusunu önemli ölçüde azaltıyor. Alkol kendine has kokusu nedeni ile ağızdan uzun süre uzaklaşmıyor ve mide ekşimesini tetikleyerek, yeniden ağız kokusunu meydana çıkarıyor. Sigara ise ağız kuruluğuna sebep oluyor. Bu da yine bakteriler için uygun bir zemin olduğundan koku daha fazla ortaya çıkıyor. Ağız kokusundan kurtulmak için kötü alışkanlıklardan uzak durmak da şart.