Vertigo Nedir, Belirtileri ve Tedavi Süreci Hakkında Bilgiler

Vertigo Nedir, Belirtileri ve Tedavi Süreci Hakkında Bilgiler
  • Sağlık
  • Ağustos 30, 2018 10:23 pm
  • 4
  • 137
  • A+
    A-

Vertigo hastalığının tedavi sürecinde zaman zaman KBB doktorları fizik tedavi yaptırır, fizik tedavi sırasında hastaların bazılarında bu durum biraz sancılı geçebilir fakat gün içerinde yaklaşık 5 dk lık bir eğzersiz ile kulaklardaki halk dili ile (kristaller) yerine oturtulmaktadır.


İç kulak merkezli olan vertigo hastalığı, kişilerin gün içinde dengesiz ve huzursuz hissetmesine neden olan hastalıklardan biridir. Devamlı baş dönmesi şikâyeti üzerine doktora giden hastaların bir kısmına vertigo teşhisi konulmaktadır.

Vertigo Nedir? Nasıl Bir Hastalıktır?

Kelime anlamı, dönmek olan vertigo; vücudun denge sisteminin yanlış alarm vermesine neden olan hastalıktır. Omurilik, kaslar, gözler, omurga, beyin ve iç kulağın birlikte sağladığı denge, vertigo hastalığı nedeniyle sarsılmaktadır.

Birçok türü bulunan vertigo hastalığı baş dönmesi, baş ağrısı ve hastalık ile ortaya çıkmaktadır. Buna bağlı olarak kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda kısıtlamaktadır.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Kişinin oturma, kalkma, uzanma ve eğilme durumlarında başının dönmesi vertigo belirtileri arasındadır. Temel belirti kabul edilen baş dönmesinin dışında halsizlik, mide bulantısı, kusma, terleme, görme bozukluğu, işitme kaybı da vertigo belirtilerindendir.

Birçok hasta, vertigo belirtilerini tansiyona yormaktadır. Böyle bir hataya düşmeden önce baş dönmelerini devamlı takip etmekte yarar vardır. Süreklilik gösteren dönmeler muhakkak doktor kontrolü gerektirmektedir. Aksi halde hastalığın ilerlemesi ve önüne geçilememesi gibi durumlar söz konusu olabilir.

Vertigo Nedenleri Nelerdir?

Vertigoya neden olan pek çok hastalık bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; meniere, vestibüler nörit, migren, benign paroksismal pozisyonel vertigo, denge sinir tümörleri ve yaralanmalardır.

Kişide şiddetli yaralanmalar veya travmalar sonrasında vertigo hastalığı görülmektedir. Bunun dışında vücutta B12 vitamini eksikliği ve depresyon da vertigo nedenleri arasındadır.

Vertigo Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vertigo tedavisinde  atılan ilk adım hastalığa neden olan faktörün bulunmasıdır. Sebep tespit edildikten sonra 4 aşamada tedavi sonucuna ulaşılmaktadır.

Tedavinin ilk adımı tetikleyici faktörlerin ortadan kaldırılmasına yöneliktir. İkinci adım ise tetikleyici pozisyon adı verilen konumlardan kaçınmayı kapsar. Kişi baş dönmesi konumlarına olabildiğince az girmeye çalışır. Üçüncü aşamada ilaç tedavisi uygulanmaya başlar. Bununla beraber doktor denge egzersizleri de önermektedir. Tüm bunlardan yanıt alınamaması durumunda orta kulakta veya beyinde saptanan lezyona yönelik cerrahi tedavi yapılır. Bu ameliyat kişinin hastalıktan kurtulması adına büyük bir adımdır. Oldukça yüksek ihtimallerle olumlu yanıt verir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. Duygu Acar dedi ki:

    Vertigo gördüğüm en kötü hastalıklardan birisi açıkcası, ayağa kalktığınızda sarhoş gibi oluyorsunuz yakalananlara Allah yardım etsin.

  2. Meltem Acar dedi ki:

    Vertigo gerçekten çok kötü bir hastalık kristallerin oynamasından kaynaklanıyor ve tedavi süreci çok sancılı yatıp kalıyorsunu ve sürekli kafanız güzelmiş gibi hissediyorsunuz.

  3. Belma Tura dedi ki:

    Çok zor bir hastalıktır zaman zaman iyileştikten sonra kendini tekrarlayabilir önemli olan bu durumlarda ağır işlerden uzak durup eğilmeden hayata devam etmeyi sağlamak.

  4. Lale Öztuna dedi ki:

    Çok sıkıntılı bir hastalık insanın dengesinin bozularak hayatını karartıyor resmen Allah kimsenin başına vermesin.

BİR YORUM YAZ