Meme Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Meme Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Meme kanseri memede bulunan süt kanalını oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan bir kanserdir. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser çeşitleri arasında ilk sırada yer alır. Her 7 kadından bir tanesi meme kanseridir. Meme kanseri hakkında bilinmesi gerekenler erken teşhis ve tedavidir. Özellikle ailesinde kanser geçmişi olan kadınların düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları erken teşhis için önemlidir.

Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir

Meme kanseri belirtileri arasında ilk belirti meme dokusunda ele gelen kitledir. Meme derisinde portakal kabuğu görünümü en son evrede meydana gelen belirtidir. Erken dönem meme kanseri belirtisi meme dokusundaki kitledir. Geç dönem belirtiler meme ucunda kanlı akıntı ve meme dokusunda bozulmalardır. Memedeki kitle geç dönemde koltuk altına yayılmıştır. Erken teşhis hayat kurtarıcıdır. Erken dönemde teşhis edilirse memenin alınmasına gerek kalmadan tedavi edilebilir. Erken teşhisi sağlamak için kadının kendi meme dokusunu tanıması gerekir.

Meme Kanserinde Risk Faktörleri Nelerdir

Meme kanserinde risk faktörleri genetik geçişlidir. Anne, teyze yada halada var olan meme kanseri devam eden nesilde görülebilir. Ailesinde meme kanseri olan kişilerin kullandığı doğum kontrol hapları meme kanseri riskini 3 kat arttırır. Düzensiz beslenme ve yoğun stresli yaşam diğer risk faktörüdür. Erken adet görenler ve geç menopoza girenlerde risk fazladır. Yaş ilerledikçe görülme riski artar. Çok uzun yıllar kullanılan doğum kontrol hapları meme kanseri nedenidir. Doğum kontrol hapları içinde bulunan östrojene maruz kalma hücrelerin farklılaşmasını sağlar.

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır

Adet gören her kadının düzenli olarak yapması gereken bir muayenedir. Her ay adet bitiminin son günü duş altında yapılan bir muayenedir. Ellerin sabunlu olması meme dokusunda daha rahat kaymasını sağlar. Her ay düzenli olarak yapıldığı takdirde kadın kendi meme dokusunu tanıyacak ve en küçük bir değişimin farkına varacaktır. Kol yukarı kaldırılır ve diğer elin parmak uçları ile daire çizecek şekilde muayene edilir. En son koltuk altlarına bakılır, daha sonra ayna karşısında asimetri olup olmadığı kontrol edilir. Kendi kendine meme muayenesi erken teşhis için önemli bir adımdır.

Düzenli Olarak Doktor Muayenesinin Önemi

Ülkemizde sağlık bakanlığının düzenlediği ketem bölümleri kanser araştırma ve tanılama bölümleridir. 40 yaşını doldurmuş her kadın senede bir defa mamografi çektirmek ve doktor muayenesine girmek zorundadır. 40 yaşın altındaki kadınlara meme ulturasonu yapılır. Yılda bir defa olmasının amacı erken teşhis ve tedavi sağlamak içindir.

Meme Kanserinde Tedavi

Meme kanseri tedavisi kanserin türü ve evresine göre değişiklik gösterir. Erken evrede sadece kanserli bölüm alınarak meme dokusu korunur. Geç teşhis edilmişse yayılım olduğu için meme dokusu çıkarılır. Tedavi cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi şeklinde planlanır. Yayılım olmuşsa hangi organlarda yayılım olduğunu saptamak için ayrıntılı görüntüleme yöntemleri kullanılır ve tedavi yeniden planlanır.

Tedavi Sonrası Estetik Görünüm ve Oluşum Aşamaları

Meme kadınlarda önemli olan bir organdır. Kadın olması ve anne olmasının simgesi olduğu için önemlidir. Fiziksel kaybının yanı sıra psikolojik olarak da kadınlarda sorun teşkil eder. Tedavi bittikten sonra alınan meme dokusunun yerine silikon dolgu malzemeleri konularak meme oluşması sağlanır. Son zamanlarda özel bir dövme tekniği ile meme başı yapılmaya başlanmıştır. Tedavi bitse bile kanserin tekrar oluşması riski her zaman vardır. Bunun için düzenli olarak doktor kontrolleri her zaman yapılmalıdır. Düzenli ve dengeli beslenmek, spor yapmak meme kanserinden korunmak için önemlidir.

CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)