Pankreatit Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pankreatit Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır?
  • Sağlık
  • Eylül 17, 2018 11:05 pm
  • 0
  • 207
  • A+
    A-

Pankreatit, pankreasın iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Pankreasta yapısal ve fonksiyon bozukluklarına neden olur. Karın ağrısıyla baş gösterebilir ve 5 türde incelenir.

1 – Kronik Pankreatitin Nedenleri

Alkol alımı kronik pankreatiti maksimum dozda tetikler. Alkol kullanımına bağlı olarak sıklıkla geliştiğinden, pankreatit hastalarının neredeyse %80’i erkektir. Alkole eşlik eden aşırı sigara kullanımı da pankreatiti tetikler. Uzun dönem alkol kullanımlarında ve alkoliklerde sıklıkla görülür. Genetik, beslenme alışkanlıkları, yüksek protein ve yağ tüketimi alkol kullanımının yanında diğer pankreatit sebeplerindendir.  Örneğin günde 80 gramdan fazla alkolü 8 – 10 yıl kadar tükettiğinizde pankreatit olma riskiniz yüksektir.  Ayrıca pankreatit  kendini kireçlenmeyle birlikte gösterir.

2 – İdyopatik – Sebepsiz Pankreatit

İdyopatik kronik pankreatit 20’li ya da 50-60’lı yaşlarda ortaya çıkar ve ‘erken’ ya da ‘geç’ tip olarak kendi içinde 2’ye ayrılır. Erken olan tipinde ağır ve şiddetli ağrı duyulur. Bu hastalık cerrahi tedaviyle dindirilir. Geç tipinde ağrı her zaman belirgin olmaz. İki tipte de diyabet gözlemlenebilir.

3 – Otoimmun pankreatit

Lenfoplazmositik sklerozan  pankreatit olarak da adlandırılır.  Pankreasta bulundan kan damarları ve enzim kanalları etrafında lenfosit  birikimi ve  fibrozis ile ortaya çıkar. Sonuç olarak pankreas  büyür ve sertleşir. Hastalığın tablosuna sarılık, safra tıkanıklığı eşlik eder. Pankreas kanseriyle çok benzer semptomlar verir.

4 – Tropikal pankreatit

Nedeni bilinmeyen bir pankreatit tipidir. Endonezya, Hindistan gibi az gelişmiş ülkelerde gençlerde görülür. Bu hastalık eşliğinde şiddetli karın ağrısı, diyabet, aşırı zayıflık gözlemlenir.

5 – Kalıtsal pankreatit

Gen mutasyonu sonucunda pankreatik enzimler aktive olur ve kişilerde kronik pankreatit  gelişir. Kalıtsal pankreatitin sonucunda  pankreas kanseri gelişimi oluşur ve genç ölümler yaşanır.

6 – Hiperkalsemi ve hipertrigliseridemi

Hiperkalsemide pankreas kanalları içinde kalsiyum birikir ve  pankreas tahrip olur.

7 – Kistik fibrosis

Pankreas kanallarında bulunan pankreas öz suyu katılaşır ve tıkanıklık oluşur.

Kronik Pankreatitin Belirtileri

Karın üst kısımlarında kuşak tarzı küt bir ağrı oluşarak omuz ve sırt kısımlarına vurur. İlaveten kusma – bulantı yapabilir. Hücre yıkımına bağlı olarak pankreasta enzim yapımı azalır ve sindirim emilimi aksar, böylece kilo kaybı oluşur. Pankreasın enzim salgılama kapasitesi bozulur. Diyabet, steatore yağlı dışkılama, karın ağrısı, beslenme bozukluğu başlıca semptomlardır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ