Çikolata Kistinin Hamileliğe Etkisi

Çikolata Kistinin Hamileliğe Etkisi

Çikolata kisti; son yılların en çok karşılaşılan kadın hastalıklarından bir tanesidir.  Rahimde bulunan endometrium tabakasının, yumurtalıklarda birikmesi sonucunda oluşan kistler, hayati bir risk taşımasa da, kadınların hayat kalitesini düşürmektedir.

Çikolata Kisti Nedir?

Yumurtalıklarda bulunan çikolata kisti; adını içerisini doldurmakta olan kahverengi sıvıdan almaktadır. Milimetre boyutlarından, 15 cm büyüklüğüne kadar olabilen bu kistlerin ortalama büyüklüğü genellikle, 4-5 cm kadardır.  Çoğu zaman tek yumurtalıkta görünmekte olup, bu nedenle de kadınlar tarafından fark edilmesi uzun sürebilir. Nadir olarak da olsa, 2 yumurtalıkta bulunabiliyor. Çikolata kisti; tümör özelliği taşımayıp, herhangi bir hayati risk bulundurmaz. Ancak başta hamilelik olmak üzere, kadın sağlığı üzerinde çeşitli olumsuz etkileri bulunur.

Çikolata Kistinin Belirtileri

  • Regl döneminde yaşanan çok şiddetli ağrılar ve bu ağrıların ancak hastaneye gidilerek iğne vurulma sonucunda geçmesi
  • Cinsel ilişki esnasında, kasık bölgenizin iç kısımlarından gelip, hasta tarafından tam yeri gösterilemeyen ağrılar
  • Regl döneminin fazlasıyla düzensiz olması ve normalde 28 günlük olması gereken döngünün 15 gün- 4 ay arasında değişiklik göstermesi

Çikolata Kisti Hamileliğe Engel Mi?

Çikolata kistlerinin, hamileliği doğrudan engellediğini söylemek mümkün olmamakla beraber, zorlaştırıcı etkileri bulunmaktadır. Eğer çikolata kisti henüz 4-5 cm’in altındaysa, bu kisti fark etmeden hamile kalabilirsiniz. Ancak, çikolata kistinin neden olduğu hormon salgıları ve düzensizlikleri nedeniyle hamileliğin düşükle sonuçlanma riski oldukça büyüktür.

Çikolata kistinin boyutu, 6 cm’in üzerindeyse, fallopi tüplerinin tıkanmasına ve böylelikle spermin yumurtaya ulaşabilmesini engelleyebileceği gibi, yumurta ve spermin döllenmesinin gerçekleşmesinin ardından rahime geçerek, gelişmeye başlamasını da engelleyebilir. Kistinizin boyutu, 6 cm’in üzerindeyse, hamile kalmayı tercih etmeyip öncesinde cerrahi bir operasyon geçirmelisiniz. Ameliyatın ardından geçen 12 boyunca, başka bir sağlık problemi yok ise;  %80 oranında hamilelik gerçekleşecektir.

CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)