Botoks Nerelere Yapılır Ve Riskleri Nelerdir?
2000’li yılların başından beri, gerek ülkemizde gerekse Dünya’da botoks yaptıran kişilerin sayısı oldukça fazladır. Genellikle görsellik nedeniyle yapılan bir işlem olsa da, farklı uygulama alanları da bulunmaktadır.
Botoks Nedir?
Bir jelin, iğne yardımıyla deri altına enjekte edilmesi işlemine botoks denilmektedir. Halk arasında, kırışıklıkları yok etme amacıyla kullanılsa da, tek kullanım alanı bu değildir.
Botoks Hangi Bölgelere Yapılır?
- Kaş arası: Özellikle, kaşlarını fazla çatan ve ciddi bir mizaca sahip kişilerde kaşlar arasında çizgiler oluşur ve görsel açıdan hoş bir görüntü oluşmaz. Bu bölgeye yapılan botoks, ortalama 3 ay kadar kalıcı olur.
- Gözlerin etrafındaki çizgiler: Yaşlanmaya bağlı olarak göz etrafında oluşan çizgilere, kazayağı adı verilir. Mimikler nedeniyle fazla hareket eden bir bölge olduğundan, en fazla 3 ay sonra tekrar işlemi yenilemek gerekli.
- Üst dudak: Üst dudak bölgesinde oluşan kırışıklıkları gidermek için yapılan botoks işlemi, çok daha kalıcıdır. 10-12 ay kadar arayla işlemin tekrarlanması idealdir.
Migren İçin Botoks
Şiddetli baş ağrıları ve mide bulantıları şeklinde kendini gösteren ve hayat kalitesini ciddi anlamda düşüren migrenin çözümü için; ense bölümüne botoks yapılarak tedavi edilir. Yaklaşık 6 ay kalıcılığı devam edip, 6 ayda bir işlemi tekrarlamak gerekmekte.
Terleme İçin Botoks
El, ayak ve koltuk altı bölgelerine uygulanabilen botoks işlemi sayesinde, terleme ortadan kaldırılabilmekte. Fazla terleyen kişilerin tercih ettiği bu yöntemin kalıcılığı 6-8 ay arasında değişmekte.
Botoksun Riskleri Var Mı?
Botoks, doğru şekilde uygulandığında herhangi bir riski bulunmamaktadır; ancak yanlış bir uygulama yapılırsa, çeşitli yan etkiler bulunabilmekte. İşlem yapılan yakın bölgenin kızarması ya da şişmesi başta olmak üzere göz kapağının aşağı doğru çekilmesi, şaşılık gibi durumlarla karşılaşılabilir.