Sütü Fazla Gelen Annelerin Yapması Gerekenler
Anne sütünün çok fazla gelmesi “Hiperlaktasyon” olarak adlandırılır. Bu durum temel olarak kanal tıkanmasına neden olabileceği gibi, ağrılı meme problemlerinin yaşanmasının da sebebidir. Sütü fazla gelen annelerin yapması gerekenler arasında süt miktarını bebeğin ihtiyacına uygun olarak azaltacak tedbirler almak en etkili sonuca ulaşılmasını sağlar.
Sütün Aşırı Miktarda Gelmesi
Emme seanslarında sütün aşırı miktarda gelmesi bebeğin gaz sorunu yaşamasına neden olur. Bu durumda bebek iyi beslenemez ve gereken kilo alımı gerçekleşmez. Bebek emmeye başladığında gelen önsüt, sulu ve şekerli bir yapıya sahiptir. Bebeğin bununla doyması halinde emme seansı biter.
Bebeği asıl besleyecek olan süt, hücrelere yakın olan ve yağlı kısımdır. Önsütle doyan bebeklerde sütün içindeki laktoz şekere dönüşür ve ince bağırsakta biriken şeker mayalanarak gaz sorunlarına neden olur.
Sütün Fazla Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Bebek meme emerken sıkça tıkanıp öksürüyorsa, sütün kontrol edilemeyecek hızda geldiği anlaşılabilir.
Bu durumda bebekler;
- Sık sık memeyi bırakır
- Kendilerini geri çeker
- Emme sonrasında kusar
- Çok gazı olur ve
- Çok acıkmadıkça memeyi reddeder.
Süt akışında fazlalık pek çok annede görülen sıradan bir durumdur. Süt salınımının artmasına bağlı olarak açığa çıkan sorunlar 3 ile 6 haftalık beslenme seanslarında kendini belli eder.
Bu Durumda Ne Gibi Tedbirler Alınabilir?
Sütün hızlı bir şekilde salınması halinde bebeğe emme seanslarında yardımcı olmak gerekir. Sütün az gelmesi ya da hızlı akmasıyla ilgili sorunlarda annelerin üzerine düşen en büyük sorumluluk sabırlı olmayı başarabilmektir.
Bebeğe Emme Seanslarında Nasıl Yardımcı Olunur?
Emzirme pozisyonu alırken bebeğin başının meme hizasında ya da altında kalmaması için desteklemek alınacak en basit tedbirdir. Bu aşamada süt yer çekiminin tersine yukarı doğru yol alacağı için hızı da kontrol altına alınabilir.
- Yatan koltuklar
- Yastık kullanımı
- Bebekle yan yana emzirme
- Dik futbol tutuşu
Sütü çok gelen anneler için ideal emzirme pozisyonları arasında yer alır. Çok süte maruz kalan bebeklerin çok hava yutuyor olması sebebiyle gaz çıkarma işlemine daha sık öncelik vermek gerekir.
Bebeğinizi Uykuluyken Emzirin!
Bebekler rahatken ve hatta hafif uykuluyken emzirme yapılabilir. Sakin bir emiş akış hızı üzerinde dengeleyici etki kuracaktır. Süt salındıktan hemen sonra fışkıran kısmı bir beze almak ve akış yavaşladığında emzirmeye devam etmek de akıllıcadır.
Memede biriken süt olması halinde bebeğin sürekli aynı memeden beslenmesini sağlamak süt birikimini engeller. Emzirme yapılmayan göğüste biriken süt bir pompa yardımıyla sağılabilir. Memeyi gereksiz yere uyarmak süt üretimini tetikleyeceği için bu konuda gereksiz işlemden kaçınmak gerekir.
Memedeki kan dolaşımını hızlandırmak süt üretimini azaltabilir. Bunun için beslenme aralarında göğse en az yarım saat boyunca soğuk kompres yapılması tavsiye edilir. Alınan tedbirler sonucunda süt salınımının azalmaması halinde profesyonel bir danışmandan destek alınması tavsiye edilir.