
Gebelik Döneminde Bebeklerin Büyüme Geriliği
Gebelikte bebekte büyüme geriliği nadir olarak görülen bir durumdur. Rahim içindeki gelişmenin durması ya da gerilemesi durumunda ana rahmi olması gerektiğinden daha yavaş büyür. Plasentanın rahim kanallarından bebeğe yeterli miktarda oksijen sağlamamasından dolayı kadınlarda rahim içi gelişme geriliği görülür. Bu durumda da bebeğin gelişimi durur ya da geriler.
Gebelik döneminde bebekte oluşabilecek büyüme geriliğinin tek nedeni plasentanın bebeğe yeterli miktarda oksijen sağlayamaması değildir. Tüm bunların dışında annenin aşırı derecede sigara ve alkol kullanması, uyuşturucu bağımlılığı, yüksek tansiyona sahip olması, beslenme yetersizliğinin görülmesi veya kilosunun normalden az olması, karaciğer ve böbrek hastalıklarına sahip olması ve bağışıklık sistemini doğrudan etkileyecek hastalıklara sahip olması örnek olarak gösterilebilir.
Bebekte görülen gerilik tek gebelik ve çoğul gebelikte farklı olarak görülmektedir. Çoğul gebelikte görülmesi durumunda, plasenta içinde ki tüm bebekler bundan eşit olarak etkilenebilir ya da bir bebek diğerlerinden daha fazla etkilenebilir.
Gebelik döneminde bebekte oluşabilecek büyüme geriliğini annenin anlaması oldukça zordur. Bu geriliğin belirtileri, doktorunuzda yapacağınız düzenli kontrollerin sonucunda ortaya çıkar. Doktor, her kontrol sonrasında anne rahmini ölçerek gebelik haftasına göre ne kadar açılıp açılmadığına bakar ve sonucu söyler.
Gebelikte bebekte görülen geriliğin tedavisinde bir çok farklı yöntem vardır. Bu yöntem farklılıkları, annede oluşabilecek gerilik belirtisine göre ayrılmaktadır.
Geriliğin en büyük sebebi olan sigara, alkol ve uyuşturucu gibi madde bağımlılığı yüzünden anneye teşhis konulmuşsa öncelikle bu durumlar ortadan kaldırılmalıdır. Doktorunuza birkaç haftada bir bebeğinizin gelişimini ve ultrason fotoğraflarını götürerek amniyotik sıvının hacmini ölçtürebilirsiniz.
Yapılan ölçümler ve tetkikler sonucunda doktor, bebeğin gelişiminde herhangi bir problem görmezse gebelik, annenin sancıları başlayana kadar devam edebilir. Aksi bir durum görüldüğü takdirde doktorunuz bebeği erken doğum ile almayı tavsiye edebilir.
Gebelik döneminde kötü alışkanlıklardan uzak durup doktor kontrolünde dengeli bir beslenme yaptığınız zaman daha sorunsuz bir gebelik ve daha sağlıklı bebeklere sahip olma şansınız daha da yükselecektir.