Doğum Sonrası Bebeği İstememe Sorunu

Doğum Sonrası Bebeği İstememe Sorunu

Bebek sahibi olan annelerde fizyolojik ve psikolojik olarak birçok değişiklik yaşanır. Doğumdan sonraki dönemde çok sık yaşanan bu durumları bazı anneler problemsiz atlatırken bazıları ise bu değişimleri kabullenemez. Doğa, annenin kendini toparlaması, bebeğin adaptasyonu gibi durumlarda 6 haftalık bir süre vermiştir.

Bu sebeple de annelerin bu dönem içinde sabırlı bir tavır sergilemeleri büyük önem arz eder. Bunun yanında güzel bir lohusalık dönemi geçirmek için, başka detaylar da mevcuttur. Bu dönemi mutlu bir şekilde geçirmek için annelere bazı öneriler yapılmıştır.

Bu öneriler ise şu şekilde açıklanabilir:

Duygusal Gel git Sorunlarının Çözümü

Doğum ile beraber, anne ve bebek beraberliği kavramı ortaya çıkar. Bu kavram ile daha önce tadılmayan olaylar kendini göstermeye başlıyor. Bu dönem içinde bebeğin öncelik olarak anneye muhtaç olması Annelerde korkuya neden olur.

Bu döne içinde annede ortaya çıkan korkuları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bebeğime tek başıma yetebilir miyim?
  • Bebeğimin bakımını yaparken hatalar yapar mıyım?
  • Bu dönem hayatıma ne gibi etkiler yaratacak?

Sorunlar karşısında başarısız olur muyum, gibi sorular doğum sonrasında birçok annenin kafasında soru işareti yaratır. Bu sebeple doğum sonrasında anne; hoşnutsuzluk, uyku ve beslenme problemleri, kızgınlık, kaygı gibi gel git sorunları yaşayabilir. Bazı annelerde ise bu gel git problemlerinin boyutlarının yüksek düzeyde olması ve bu durumdan dolayı da bebeğini reddetme durumu görülebilir. Anne-bebek arasında sağlıklı iletişim, emzirme yolu ile oluşur. Bu yüzden de annenin mutlaka bebeğini emzirmekten kaçınmaması gerekir.

Anne Ve Bebek Konusunda Bilgiler Edinme

Anne adayı, lohusalık dönemi hakkında çevresindeki annelerden yardım alarak tecrübe edinmelidir. Bunun yanında da profesyonel bir şekilde anneliğe hazırlanmak için bu dönemi anlatan kitaplar okuyabilir ya da bir uzmandan yardım alabilir. Bu kapsamda çocuk doktoru ya da doğum yaptıran doktor ile iletişimini asla kesmemelidir.

Doktorlar ile birlikte hareket etmelidir. Bu dönem atlatılması kolay olmayan bir dönem olarak gözükse de anne içgüdüsel olarak bu sürece hazırdır. Lohusalık dönemi 6 hafta süren bir dönemi kapsar. Bu nedenle de bu konuda annenin yapacağı tek şey; bebeğine bu dönem içinde nasıl uygun bir ortam yaratacağını düşünmesidir.

Lohusalık Döneminde Eş ve Çevre Desteği

Lohusalık döneminde özellikle eşlerin ve çevrenin desteği annenin bu süreci rahat bir şekilde atlatmasına yardımcı olur. Eşler, her zaman anlayışlı ve sabırlı bir tavır sergilemelidirler. Lohusalık dönemi içinde annenin sakin bir ortamda dinlenmesi gerekir. Bunun yanında anne, doğum sonrası dönem içinde beslenmesine son derece dikkat etmelidir. Anneler bu dönemde demir ve kalsiyum içeren besinler tüketmelidir.

Lohusalık Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Durumlar

Bu dönem içinde dinlenerek, bebek uyuduğu zaman uyuyarak, her gün düzenli bir şekilde duş alarak, yürüyüş yaparak, sıkıntılı durumlarda çocuğu başkasına kısa süreli olarak bırakmak gibi birçok yol lohusaların rahatlamaları için önerilen detaylardır. Fakat ağır depresif durumunda mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır. Gerektiğinde bireysel olarak terapi yöntemi ile anne ve babaya özel danışmanlık hizmetlerine de başvurulabilir.

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)