Bebeklerin Diş Çıkarma Dönemi ve Belirtileri

Bebeklerin Diş Çıkarma Dönemi ve Belirtileri

Bebeklerde ilk diş çıkarma yaşı, ortalama 5.aydan itibaren başlar. 5 ve 9. Aylar arasında çıkan dişler genellikle alt damağın ön kısmında çıkan ve kesici diş adı verilen dişler çıkar. Alt damakta çıkan dişlerden sonra üst damakta çıkmaya başlar ve sırasıyla ağzın iç kısmına doğru diş oluşumu çoğalmaya devam eder. Süt dişlerin tamamlanma yaşı ortalama 2,5 yaş civarında görülür. Bunun yanı sıra, anne ve babanın bebekken diş çıkarma sıralaması kendi bebeklerinde de hemen hemen aynı şekilde görülür dolayısıyla bebeğin diş çıkarma sıralaması, daha çok genetik bir yatkınlık olarak bilinir. Bunun dışında bebeklerde diş çıkarma belirtileri her ebeveynin endişeleri arasında yer alır çünkü bebeğin diş çıkarma evresi, bazı bebeklerde bir takım huysuzluğa ve fiziksel tepkimelere neden olur. Peki, bebeklerde diş çıkarma belirtiler nelerdir?

Damakta kaşınma hissi, hafif ağrı, iştahsızlık, ısırma isteği ve diş köklerinde ödem gibi rahatsızlıklar bebeğin huysuzluğuna neden olabilir. Bu durumda diş çıkaran bebekleri rahatlatmak için, bebeğe tamamen sıvı gıdalar veya abartılmadan hafif soğuk sıvılar verilmelidir. Hafif soğuklukta sayılacak sıvılar, bebeğin diş köklerini rahatlatacaktır. Bunun yanı sıra, bebeklerde diş kaşıntısı genellikle en çok görülen diş çıkarma belirtileri arasında yer alır. Bunun için doğal diş kaşıyıcıları temin edilmelidir. Yumuşak bir dokudan yapılan diş kaşıma oyuncakları, hem bebeğin diş kaşıntısını geçirmeye hem de oynayarak zaman geçirmesine yardımcı olacaktır.

Bunun dışında bebeğin diş çıkarma dönemi boyunca, mümkün olduğu kadar ağrı kesici veya diş etlerine sürülen jel içerikli ilaçlardan kaçınılmalıdır. Çünkü bebeklerde diş çıkarma evresi, en doğal fiziksel gelişimler arasında yer alır. Aynı zamanda bu tür ilaçlar ağzı çevresini uyuşturma etkisi yarattığından, birçok bebek bu tür yan etkisi olan ilaçları sevmeyebilir. Fakat çocukta olağanüstü bir ağlama, iştahın ileri derece azalması ve yüksek ateş gibi belirtiler görülürse, çocuk doktoru tarafından muayene edilmesi önerilir.

CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)