Andropoz Nedir ve Belirtileri Nelerdir

Andropoz Nedir ve Belirtileri Nelerdir
  • Sağlık
  • Eylül 20, 2021 3:23 pm
  • 0
  • 186
  • A+
    A-

Erkeklik hormonu olan testosteron, testisler tarafından salgılanıyor. Testosteronun en önemli özelliklerinin başında sperm üretimi geliyor. Bu hormon erkeklerdeki gelişim döneminde kemik ve kas gelişimini de etkiliyor.

Erkeklerde ilerleyen yaşlarda kas gücünün ve buna bağlı olarak kas kütlesinin korunmasında, kemik yoğunluğunun dengelenmesinde ve saç sağlığının muhafaza edilmesinde oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Yapılan bir araştırma neticesinde saç dökülmesinin ana nedenlerinin başında kandaki Testosteron hormonunun yüksek olması olarak görülüyor.

Testosteron Hormonun Azlığı Nelere Yol Açar?

Testosteron hormonu erkeklerde cinsel isteğin ortaya çıkmasında ve cinsel işlevlerin yerine getirilmesi konusunda oldukça önemlidir. Testosteron hormonunun kanda belli bir seviyenin altına düşmesi durumunda erkek vücudunda beraberinde birçok değişikliği de getiriyor.

Testosteron hormonunun azalması ile ortaya çıkan durum Andropoz adı verilen yaşlanma sendromudur. 40 ile 50 yaş arasında bulunan erkeklerde kandaki Testosteron hormonunun %10’nu, 50 yaşından sonraki süreçte ise her 10 yıl da bir kandaki Testosteron hormonunun % 25 oranını kaybeder.

Ancak bu veriler keşiden kişiye değişiklik gösterdiğinden Andropoz döneminin kesin bir dönemi olduğunu söylemek yanlış olur. Ancak genel olarak 50 yaştan sonra görülen bir süreç olarak dikkat çektiği gibi kadınlardaki menopoz dönemine benzer belirtiler gösterir.

Andropoz Nelere Yol Açar?

Andropoz erkeklerde cinsel sorunların ortaya çıkmasına yol açtığı gibi, kemik ve kas dokusunda azalma, uykuda problem, hırçınlık, motivasyon ve enerji düşüklüğü, vücutta bulunan tüylerde azalma, damar ve kalp rahatsızlıkları gibi birçok belirtiler ile kendisini gösteriyor. Bu süreçte çeşitli fiziksel sorunlar meydana geldiğinde kişinin yaşına bağlı olarak yaşlanma belirtileri düşünebileceğinden ilgili polikliniklere yönlendirilme durumları söz konusu olabiliyor.

Andropoz Neden Olur?

Erkeklerde kişiden kişiye değişen testosteron hormonu düzeyi vardır. Orta yaşa gelinmesi ile birlikte erkeklerde testosteron hormonunda bir miktar azalma meydana geliyor. Ancak 40 yaştan sonra her erkekte testosteron hormonunda bir gerileme görülmüş olsa da her erkekte aynı etkiyi göstermeyebiliyor.

Bu süreç kişiden kişiye değişen bir süreç olarak da dikkat çekiyor. Kandaki testosteron hormonundaki azalma andropozun ana nedeni olarak biliniyor. Ancak erkeklerde yaşın ilerlemesine bağlı olarak testosteron hormonlarındaki azalmanın tek nedeni değildir. Bunun yanı sıra seks hormonu olan globülin de andropoz oluşumunda direk etkilidir. Bu hormonun testosteron hormonunun aksine yaşın ilerlemesine bağlı olarak kandaki miktarının artması ile andropoz oluşumuna etki eder.

Andropoz Tanısı Nasıl Konulur?

Yukarıda belirtilen belirtiler nedeni ile şikayetleri olan erkekler, uzman doktora başvurduğunda, doktor tarafından ayrıntılı olacak şekilde kişinin anamnezini alınır. Bunun yanı sıra doktor kişiye belirtiler ile ilgili ayrıntılı sorular sorarak şüphe duyulan diğer hastalıkları eler.

Andropoz Nasıl Anlaşılır

Doktor bir sonraki aşamada andropoz tanısını kesin olarak netleştirebilmek ve diğer hastalıkları eleyebilmek için belirli tetkiklerin yapılmasını ister. Bu tetkiklerin başında kanda bulunan testosteron seviyesinin tespitidir.

Bunun yanı sıra total testosteron, LH, serbest testosteron, prolaktin hormon düzeyi ve FSH düzeylerini takip eder. Bu testler genellikle kandaki en üst seviyede olduğu sabah 8 ile 11 saatleri arasında yapılır. Test sonuçları aynı gün içerisinde çıkabiliyor.

Verilen testlerin sonuçlarının çıkması ile birlikte doktor andropoz tanısı koyabiliyor. Ancak andropoz tanısının doktor tarafından kesin olarak konulabilmesi için kişinin doktora açıkça ve doğru bir şekilde konuşması gerekiyor.

Genellikle utanma ve sıkılma gibi durumlardan dolayı eksik bilgi verilmesine bağlı olarak doktorun kesin tanı koyması da zorlaşabiliyor. Andropoz döneminde ya da belirtilen ortaya çıktığı dönemde bitkisel tedavilerden uzak durulması doktorlar tarafından öneriliyor. Çünkü bitkisel ilaçların diğer ilaçlar ile etkileşime geçerek daha farklı sağlık sorunlarını ortaya çıkarması tedaviyi zorlaştırdığı gibi kişilerin farklı hastalıklar ile uğraşmasına da neden olabiliyor.

Andropoz Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Andropoz belirtileri olan ve bu belirtiler nedeni ile uzman bir hekim tarafınsan andropoz tanısı konulan kişilerin bazı hususlara dikkat etmesi gerekiyor. Bu hususların başında hali hazırda daha farklı bir rahatsızlıkları söz konusu ise kullanmış oldukları ilaçların andropoz tetkiki yapan doktora mutlaka söylemeleri gerekiyor.

Andropoz Döneminde Yapılması Gerekenler

Çünkü kullanılan bazı ilaçlar andropoz döneminde doz seviyesine bağlı olarak farklı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Doktor kullanılan ilaçları ve kullanım dozlarını inceleyerek bu dozları azaltabilir. Bu nedenle bu dönemde erkeklerin doktora hastalıkları ve kullandıkları ilaçlar konusunda detaylı bilgi vermesi tedavinin süreci açısından büyük önem arz ediyor.

Başlıca Andropoz Belirtileri Nelerdir?

Kişinin hem biyolojik hem de psikolojik olarak etkilendiği andropoz döneminin belli başlı belirtileri şunlardır;

  • Terleme,
  • Ateş Basma hissi,
  • Tüylerde azalma,
  • Ciltte kuruluk ve kırışıklık,
  • Yağ düzeyinde artış,
  • Kemiklerde erime,
  • Anemi sorunlarının ortaya çıkması,
  • Konsantre olamama,
  • Zihinsel etkinliklerin azalması,
  • Halsizlik ve yorgunluk hissi,
  • Duygu durum değişimi,
  • Alınganlık,
  • Hayattan sevk alamama,
  • Aşırı ve orta derece öfke,
  • Cinsel uyarımının azalması ve isteksizlik,
  • Erken boşalma,
  • Umutsuzluk,
  • Karamsarlık

Erkeklerdeki andropoz süreci kadınlardaki menopoz sürecinden farklılık gösteriyor. Her kadın için menopoz kaçınılmaz bir durumken andropoz ise erkeklerde kişiden kişiye değişen bir süreç olarak dikkat çekiyor. Buna rağmen andropoz dönemindeki belirtiler menopoz dönemindeki belirtiler ile benzerlik gösteriyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ