Uyku Apnesi Nedir Belirtileri ve Tedavisi

Uyku Apnesi Nedir Belirtileri ve Tedavisi
  • Sağlık
  • Kasım 8, 2018 12:49 pm
  • 0
  • 143
  • A+
    A-

Uyku apnesi, uyurken kişinin nefes alıp vermesinin tekrar tekrar kesintiye uğraması ve potansiyel olarak ciddi bir uyku bozukluğudur. Eğer uyku apnesi tedavi edilmez ise, inme ve kalp krizi olasılığını artırır ve tip 2 diyabet hastalığının oluşmasına sebep olur. Şimdi uyku apnesi nedir belirtileri ve tedavisi nasıl yapılır, kısaca açıklayalım.

Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?

  • Yüksek ses ile horlama,
  • bazen aniden nefes darlığı ile uyanılıyorsa,
  • Kuru ağız veya boğaz ağrısı ile uyanılıyorsa,
  • Çoğunlukla uyanınca baş ağrısı oluyorsa,
  • Gündüz aşırı uyku haliniz oluyorsa,
  • Uyandığınız zaman hafıza problemi ve dikkat bozukluğu var ise,
  • Sinirli ve ruh haliniz bozuk ise,
  • Aşırı kilolu olmak, alkol ve sigara kullanmak,
  • Cinsel isteksizlik yaşamak, uyku apnesinin en önemli belirtileri arasındadır.

Çocuklarda Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?

Dikkat dağınıklığı olması, Okulda derslerinde çok kötü olması, öğrenme zorluğu yaşaması, horlama, uyku sırasında nefes alıp vermesinin durması, yatağına ıslatması ve gündüz uyku halinin olması en önemli belirtiler arasındadır.

Uyku Apnesi Sebepleri Nasıl Araştırılır?

Uyku apnesi erkeklerde çıkma olasılığı daha fazladır. Gün içerisinde sigara ve alkol kullanan kişilerde bu hastalığın çıkma oranı daha fazladır. Uyku apnesi rahatsızlığının benzer belirtileri olan başka hastalıklarda mevcuttur. Buna bağlı olarak kesin bir teşhis konulması için mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Uyku apnesi testi tam olarak laboratuvarlarda gerçekleştirilir.

Uyku Apnesi Testi Nasıl Yapılır?

Uyku çalışması ismi verilen bir test yapılır ve araştırmaya başlanır. Böylece uyku içerisinde gerçekleşen durumları inceleme olanağı ortaya çıkar. Beyin içerisinde bulunan aktivitelerin hızlı bir şekilde araştırmaları yapılarak uyku apnesinin sebebi bulunur. Uyku içerisinde gerçekleşen durumlara bağlı olarak kişinin uyku kalitesi hakkında da bilgi alınır. Uyku sırasında oluşan solunum hareketlerinin tamamını inceleme fırsatı bu test sayesinde gerçekleşir.

Uyku içerisinde alınan oksijen miktarının da tam olarak araştırılması olanağı sağlanmış olur. Bu sayede doktorunuz hızlı bir şekilde uyku apnesinin sebebini bulmuş olacaktır.

Obstrüktif Uyku Apnesi Nedir?

Obstrüktif Uyku Apnesi rahatsızlığı, en az 48 saat en uzun 72 saat içinde uyku uyumayan kişiler için geçerlidir. Eğer bu rahatsızlığı olan kişi 72 saat süredir bir türlü uyuyamıyorsa göz kapaklarında apneler çıkar ve ilgili apneler içerisinde iltihap olur. Kişi yatağa yattığı zaman hemen uykuya dalamaz. Ayrıca sürekli hareket etme ihtiyacı hissederler. Sağa ve sola sürekli dönerler ve uyuyamazlar.

Obstrüktif Uyku Apnesi rahatsızlığı kişinin hayatını zorlaştırır ve acil olarak bir doktora başvurması gerekir. Kişide aşırı yorgunluk meydana gelir. Hastanın günlük hayatı çok verimsiz geçer, istediği hiç bir şeyi yapamaz duruma gelir. Ailesi ile iletişimi bozulur, arkadaşları ile buluşmak istemez ve iş hayatında ki performansı oldukça düşer.

Uyku Apnesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uyku apnesi nedenlerinin çok iyi tespit edilmesi, tedavi sırasında izlenecek yol için oldukça önemlidir. Uyku apnesi tedavisinden önce mutlaka sebeplerinin çok iyi belirlenmesi gerekir. Doğru bir şekilde belirlenen sebeplerin hemen ardından bu sebeplerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılması gerekir.

Nedenlerinin ortadan kaldırılması ile hala uyku apnesi rahatsızlığı devam ediyorsa, özel olarak tedavi yöntemlerine hemen başlanması gerekir. Bu tedavi yöntemlerinden en çok kullanılanı kesintisiz pozitif nazal basınç yöntemidir. Küçük bir cihaz ile uygulanır. Bu sayede hastanın uyku sırasında nefesinin durmaması ve daha rahat nefes alması sağlanır. Bu yöntem çoğunlukla başarı sağlar. Fakat daha kalıcı sonuçlar için robotik cerrahi veya uyku endoskopisi yöntemi de uygulanır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ