Türkiye’de Antik Gezi Yapılabilecek Yerler Listesi

Türkiye’de Antik Gezi Yapılabilecek Yerler Listesi
  • Turizm
  • Ekim 13, 2019 7:53 pm | Güncellenme: Mayıs 27, 2024 8:57 am
  • 0
  • 4.514
  • A+
    A-

Türkiye tarihi ve coğrafi yapısı ile birçok antik kente ev sahipliği yapmakta ve dünyanın her yerinden turist çekmektedir. Türkiye’de antik gezi yapılabilecek yerler listesi hazırlamadan gezi planlaması yapmamalısınız. Yüzyıllar boyunca farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan ülkemizde her yerin ayrı bir önemi vardır. Antik yerlerin listesini yapmaya kalktığınızda listenizde çok sayıda yerin yer aldığını görebilirsiniz. Ülkemizi daha iyi tanıyabilmek için her bölgedeki antik yerlerin listesini yapmalı ve hepsini gezerek görmelisiniz.

Kültür Yolculuğu

Turistik amaçlı geziler yapılırken, kültür yolculuğu yapmak ve antik yerleri keşfetmek önemlidir. Ülkemizde dört mevsim gezilebilecek çok sayıda antik yerler vardır. Türkiye’nin tüm bölgelerinde yüzyıllar öncesini temsil eden yapıları bulabilirsiniz. Kültür yolculuğuna çıkacağınız zaman gideceğiniz bölgeye göre özel planlar yapabilirsiniz.

Antik yerler listesine, Truva Antik KentiEfes Antik Kenti, Milet Antik Kenti, Bergama, letoon, Aphrodisias antik kenti, Çatalhöyük, Hattuşa antik kenti, Ani antik kenti, Göbeklitepe, Knidos, Zeugma gibi çok sayıda yer sıralaması yapabilirsiniz.

Truva Antik Kenti

Ülkemizde tarihi yeri olan Çanakkale farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığı ve büyük savaşların yapıldığı bir yer olarak bilinmektedir. Unesco kültür mirası listesinde de bulunan Truva antik kenti Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü yakınındaki Hisarlık tepesinde bulunmaktadır. Truva antik kentinin keşfi Alman arkeolog Heinrich tarafından 1870 yılında keşfedilmiş ve ortaya çıkartılmıştır. Çanakkale şehitlik gezi planınızı yaparken listenize Truva Antik kentini de ekleyebilir ve tarihi bir gezi yapabilirsiniz.

İzmir Efes Antik Kenti

Ülkemizde Unesco kültür mirası listesinde yer alan çok sayıda tarihi yapıtlar bulunmaktadır. Efes antik kenti İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunmaktadır. Dünyanın yedi harikasından birisi olarak listede yer almaktadır. Ülkemizdeki antik dönemin önemli merkezlerinden birisidir. Türkiye’de yapılacak olan kültür gezilerinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında yer almaktadır. Her yıl dünyanın farklı ülkelerinden ve yurtiçinden binlerce kişi Efes antik kentini ziyaret etmektedir. Antik kent içerisinde, Selçuk kalesi, İsa bey hamamı, İsa bey camii, St. John Bazilikası, Artemision gibi önemli yerler bulunuyor.

Göbeklitepe

Şanlıurfa ilinde bulunan Göbeklitepe 2018 yılında Unesco kültür mirası listesine eklenmiştir. İnsanlık tarihinin en eski tapınağı olarak bilinen Göbeklitepe insanlık tarihinin ilk inanç merkezi olarak gösterilmektedir. Yapılan tespitlere göre günümüzden yaklaşık 12 bin yıl önce inşaa edildiği ortaya çıkmıştır. Daha önceden dünyanın farklı yerlerinde keşfedilen en eski tapınaklardan bile 7500 yıl daha önce yapıldığı tespit edilmiştir. Türkiye’de antik gezi yapılabilecek yerleri belirlerken ve listesini oluştururken, listenin en başında yer almaktadır. Son yıllarda basında da daha sık yer almasıyla birlikte dünya çapında ünü giderek artmıştır. Buğdayın ilk bulunduğu yer olarak bilinmekte ve tarımın gelişmesi açısından da tarihi bir öneme sahiptir.

Zeugma

Antik yerler ve kültür gezisi için yapılan planlamalarda Zeugma listede yer alması gereken yerlerden birisidir. Gaziantep İlinin Nizip ilçesine 10 km uzaklıkta bulunan Zeugma antik kenti, Büyük İskender’in Generali 1. Selevkos Nikator tarafından kurulduğu bilinmektedir. Generalin eşi Apana için farklı bir şehir kurulmuş ve bu iki şehir birbirine köprü ile bağlanmıştır. Zeugma geçit anlamına gelmekte ve antik kente bu isim verilmiştir. Roma döneminde en parlak dönemini yaşayan antik kent, sanat alanında  büyük gelişmelerin yaşandığını göstermektedir. Yapılan tespitlerle gün yüzüne çıkartılan mozaik sanat eserleri ile Zeugma dünya genelinde büyük bir değere sahiptir. Mozaik sanatlarını yakından inceleyebilmek için antik gezi planınıza Zeugma’yı eklemelisiniz.

Kaynak : Antik Gezi

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ