
Boyun Düzleşmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Özellikle yaşam biçiminden kaynaklanan boyun düzleşmesi, yaşam kalitesini düşürerek ağrılı ve kısıtlayıcı bir hayat sürülmesine neden oluyor. Bu konudan muzdarip olan kişiler ise, alıştıkları birçok faaliyetten vazgeçmek zorunda kalıyorlar.
Boyun Düzleşmesi Nedir?
Vücudun omurga sisteminde 33 adet omur bulunuyor. Bu omurların yedi tanesi ise boyun bölgesinde bulunmaktadır. Boyun omurlarının yapısı çukur biçimindedir ve şekli de C harfine benzer. Zamanla bu çukurlar düzleşerek görünümü de bozar ve servikal lordoz düzleşmesi denen, boyun düzleşmesini oluşturur. Daha ileri safhalarda ise, ters tarafa doğru çıkıntı bile oluşturabilmektedir.
Boyun Düzleşmesinin Belirtileri Nelerdir?
Boyun düzleşmesi, sadece boyun bölgesinde değil vücudun birçok bölgesindeki kasların çalışmasını da olumsuz etkilemektedir. Kaslardaki kasılma ve ağrılar, omuz ve ileri seviyelerde bel bölgesine kadar ulaşabilir. Düz bir zemine yatıldığında, sırt ile boyun arasındaki boşluk kontrol edilerek, düzleşmenin olup olmadığını anlamak mümkün olmaktadır.
Boyun bölgesinde ağrı ve sınırlamalarla ile birlikte, vücudun diğer bölgelerindeki şu sorunlar da, boyun düzleşmesinin belirtileri arasındadır;
- Uyuşma veya karıncalanma hissinin oluşması
- Ağrıların elektrik çarpması gibi olması
- Mesane kaslarının kontrol güçlüğü
- Zayıflama
- Kasların istenildiği şekilde kontrol edilememesi
Bu belirtiler, sinir sıkışması gibi daha önemli sorunların olabileceğini de gösterir. Ayrıca bu rahatsızlık, düşme veya kazalarda daha büyük rahatsızlıklara yol açabilmektedir.
Boyun Düzleşmesi Neden Olur? Nasıl Teşhis Edilir?
Boyun düzleşmesinin yaygın olarak karşılaşılan beş nedeni bulunmaktadır.
Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
- Yaş ilerlemesi: yaşların ilerlemesinden dolayı, omurların arasında bulunan diskler dejenere olur ve bu durum da omurlarda çökmeleri oluşturur.
- Cerrahi müdahaleler: omurga sistemi ile ilgili bazı cerrahi müdahaleler sonucunda da, boyun düzleşmesi olabilmektedir
- Doğuştan oluşan nedenler: doğuştan ve doğumdan kaynaklanan boyun düzleşmelerini de sıklıkla rastlanılmaktadır
- Travmalar: düşme, kaza veya çarpma gibi nedenlerden oluşan travmalar da bu rahatsızlığa neden olabiliyor.
Ayrıca boyun bölgesinde değişik sebeplerden dolayı oluşan tümörler de, rahatsızlığa yol açabiliyor. Rahatsızlığın teşhisi için öncelikle elle ve gözle muayene edilip, hastanın şikayetleri dinleniyor. Daha sonra ise, öncelikle röntgen çekiliyor. Daha ileri tetkikler için ise MR ve bilgisayarlı tomografi çekilerek kesin tanı konuluyor.
Boyun Düzleşmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Bu rahatsızlığın tedavisinde verilen ilaçlar genellikle, ağrının giderilmesini sağlayan kas gevşetici ve ağrı kesicilerdir. Sorun mekanik olduğu için, öncelikle vücudun eski duruşuna getirilmesi gereklidir. Bu sayede, omurlara yapılan baskının şiddeti daha da azalabilmektedir. Omurilik üzerine baskı olmadığı durumlarda, boyunluk ve bazı egzersizlerle tedavi yoluna gidilmektedir. Omuriliğe baskı olduğunda ise, ameliyat edilmesi gerekli olmaktadır.
Boyun düzleşmesi İçin Evde Neler Yapılabilir?
Fizyoterapistler ve doktorlar, hastalarına evde de yapabilecekleri bazı hususları da tavsiye edebilirler. Bunların başında ise, boynun dinlendirilmesi geliyor. Bu da, boynun bazı hareketlerinin kısıtlanması ile olmaktadır.
Bazen boyunluk kullanılması tavsiye edilebilir, uygun olmayan boyunlukların uzun süre kullanılması ise, daha büyük sorunlara neden olabilir. Yatarken boynun pozisyonunu düzenleyen uyku yastıkları ve fizyoterapistin önerdiği yatış şeklinin de tedavide önemli bir rolü vardır. Boyun bölgesine 10 ile 15 dakikalık buz ve ardından masaj uygulaması da bu bölgedeki ağrıları azaltmaktadır.
Ayrıca, 15 ile 20 dakika süresince yapılan sıcak duş ve sıcak su torbası uygulaması da, sorunlu bölgedeki kasları gevşeterek, baskıyı azaltmaktadır. Uzun süreli masa başı çalışması yapanlar ise, mutlaka oturuş ve boyunlarının duruş şeklini düzenlemeli, öne veya arkaya doğru uzun süre boyun eğilmemelidir.