Yumurta Dondurma Hakkında Detaylı Bilgiler

Yumurta Dondurma Hakkında Detaylı Bilgiler
  • Gebelik
  • Ağustos 2, 2018 5:00 pm
  • 1
  • 2.349
  • A+
    A-

Kadınların iş hayatında aktif rol oynaması ve kariyer planlaması yapmaya başlamaları ile birlikte evlilik ve özellikle çocuk doğurma yaşları hayli artmıştır. Günümüzde pek çok kadın otuzlu yaşlardan sonra çocuk sahibi olmayı düşünmektedir. Bu yaşlardan sonra,  erken menopoz, rahim kanseri ve genetik yollarla aktarılan bazı hastalıkların meydana gelme olasılığı artmaktadır. Bu hastalıklar yumurtanın kalitesini düşürerek, kadının gebe kalmasını önlemektedir. İşte bu nedenle pek çok kadın en doğurgan oldukları çağlarda yumurtalarını dondurarak, ileri ki yaşlarında bebek sahibi olabilmeyi amaçlamaktadırlar.

Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Araştırmalara göre 35 yaşından küçük kadınlarda embriyo verimliliği çok daha fazladır. Klasik dondurma yöntemleri ülkemizde hala çok sık tercih edilmesine rağmen en etkin yöntem vitrifikasyon yöntemidir. Vitrifikasyon yöntemi ile embriyoların canlı kalma olasılığı %20’den %90’a çıkarılmıştır. Bu yöntem ile elde edilen gebelik, taze embriyo kullanımı ile elde edilen gebelikle hemen hemen aynı kalitededir. Ayrıca vitrifikasyon işlemi ile dondurma 10 – 15 dakika kadar sürerken, yavaş dondurma işlemi ile bu süre 3 saati bulabilir. 3 saat içerisinde yumurtaların saklanması konusunda kalite kaybı yaşanabilir.

Bu yöntemin uygulanabilmesi için kadının adet döneminde olması gerekir. Bir dizi test gerçekleştikten ve bir mani bulunmadıktan sonra kadın adet döneminde doktorlar tarafından işleme alınır. Öncelikle kadın hormonlu ilaçlar tarafından uyarılır, bu uyarılma yumurtaların belirginleşmesini sağlar. Sonra ise ultrason yardımı ile yumurtalar toplanır. Hiç vakit kaybetmeden yumurtalar vitrifikasyon yöntemi ile -196 derecede dondurulur. Bu dondurma işlemi yüksek konsantrasyonlu sıvılar aracılığıyla yumurtaların kaplanması ve böylece yumurta etrafından cam gibi bir yüzeyin oluşması prensibine dayanır.

Yumurta Dondurma İşlemi Herkese Yapılabilir Mi? Yaş Sınırı Var Mıdır?

Yumurta dondurma işlemi her kadına yapılabilir. Ancak sağlıklı bir sonuç elde etmek için 35 yaşından önce yumurtaların dondurulması oldukça önemlidir. Bu yaşlarda sağlıklı ve taze olan yumurtalardan gebelik oluşma ihtimali yüksekken, ilerleyen yaşlarda yumurtalar kalitesizleşir ve bu ihtimal düşer.

Yumurta dondurma işlemi genellikle en çok tüp bebek tedavisi sırasında uygulanmaktadır. Kadınların verimli olarak yumurtlayabildiği bir dönemde, eğer erkek hastanın sperm sayısı yetersiz ise, yumurtalar alınarak tedaviler ile sperm kalitesinin artacağı güne kadar saklanabilir.

Bunun yanı sıra kanser tedavisi görecek kadınlarda, yumurta rezervi azalan ve rahim yollu rahatsızlığı olan kadınlarda, erken menopoz riski taşıyan ve yumurtaları ameliyat ile alınması gereken kadınlarda yumurta dondurma işlemi gerçekleştirilebilir.

Yumurta Dondurma İşleminin Başarı Düzeyi Nedir

Son yıllarda vitrifikasyon yönteminin yaygınlaşması ile başarı düzeyi gittikçe artmaktadır. Bu yönteme ek olarak kullanılan bir diğer yöntem olan ICSI tekniği, spermin laboratuar ortamında yumurtaya direkt olarak enjekte edilmesi ve döllenmenin başlamasını sağlar. Döllenmiş yumurta anne karnına yerleştirilerek gelişimini burada tamamlar. Böylelikle spermin yumurtaya girişinin zor olduğu kısım halledilmiş olur. Yeni teknolojik gelişmeler ve bilimsel ilerlemeler ile yumurta dondurma işleminin dünya genelindeki başarısı %40 ila %50 oranındadır ve gün geçtikçe artmaktadır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Belma Tura dedi ki:

    Yumurta dondurma yapacağınız merkezi çok çok iyi seçmenizi tavsiye ederim zira 10 yıllık kiraladığınız bir merkezde ekip değişikliği sonucunda karşınıza içler acısı durumlar çıkabilir.

BİR YORUM YAZ