Evde Tek Bitki Sanat Eseri Gibi – Sanem Özparpucu

Evde Tek Bitki Sanat Eseri Gibi – Sanem Özparpucu

Bir bitki, mekanlara doğal bir dokunuşun ötesinde pek çok heyecan getiriyor. Yeni bir dekorasyon, özenli bir tasarım, farklı bir stil oluşturuyor. Tasarımın merkezinde kendine geniş bir yer bulan bitki ile dekorasyon dönemi, geçmişten günümüze farklı uygulanış şekilleriyle dikkat çekiyor. Son yıllarda öne çıkan ufaklı büyüklü bitki tercihi, özellikle şehir merkezlerindeki evlerde tek ve büyük bir bitki etrafında şekilleniyor. Özenle ve alana uygun seçilen bu tek bitki etrafında yeni bir tasarım şekilleniyor. Tek bir bitki kullanımı yapılacağı için bu bitki genel olarak en geniş hatlara sahip olanlar arasından seçiliyor. Bir alanı tek başına doldurabilecek bu bitkinin etrafında ise diğer dekorlarla farklı bir atmosfer yakalanıyor. Bu adeta bir tablo, bir heykel gibi özenle alıp özenle yerleştirdiğimiz sanat eseri özelliği taşıyor. Evimize yeni bir nefes olan bitkimiz, pek çok katkısıyla kendi düzenini de getiriyor. Babil Peyzaj Kurucusu Peyzaj Mimari Sanem Özparpucu, kendi uygulamalarında da sıkça gündeme aldıkları bu yeni tasarımın mekanların planlanmasında bile etkili olduğunu dile getiriyor. Bu kapsamda Sanem Özparpucu, bize kendi önerileri ve uygulamalarıyla mekanda tek ve geniş bitki kullanımıyla sağlanan çalışmalar hakkında detaylı bilgi veriyor…

Mekanlarda tek ve geniş bitki kullanımı bir trend haline geldi. Adeta birer tablo, heykel gibi özenle seçiliyor ve evde yerini alıyor…

Alana nasıl katkı sağlıyor?

Büyük boylu bitkiler artık saksılarıyla birlikte evlerimizin en değerli köşelerinde güzel bir heykel veya tablo gibi yer ediyor. Bu oluşuma biraz da pandemi sebep oldu diyebiliriz. Pandemi döneminde evlerimizde daha çok zaman geçirdik ve dışarıya, doğaya özlemimiz arttı. İçgüdüsel şekilde evimize oksijeni ve doğayı taşımak istedik. Hiç bitki yetiştirmemiş insanların bitki yetiştirme isteklerine şahit olduk. Biraz da sağladıkları bakım kolaylığıyla akıllı ya da hazneli ve evin dekorasyonuna uyumlu olan saksıların da bunda payı büyük… Saksı ve büyük yapraklı bitkiler evin en güzel, vazgeçilmez aksesuarları arasına girdi bile. Bu kapsamda hangi bitkiler sayılabilir?

Öncelikle bitki seçimi için dikkat etmemiz gereken unsurların başında geliyor. Kullanılacak alanın ışık isteği ısısı, hava akımı ve dekorasyon gibi faktörler de bu unsurlar arasında yer alıyor. Evlerimizin baş köşesinde yer edebileceğimiz ve zamanımızın da bir kısmını ayıracağımız bitkilerimiz için koşulları sağladığımızda evimizin dekorasyonuna şahane katkısı olacağını söyleyebiliriz. Dekorasyonun hikayesini destekleyecek ya da dekorasyonun monotonluğunu kırarak hikayeye hareket katacak bitkiler seçip bitkiyi yaşam koşullarını en verimli şekilde karşılayacağı noktalarda konumlandırabiliriz. Bakım kolaylığı ve sağladığı faydalarından dolayı Areca Palm, Strelitzia Nicolai, Strelitzia Reginae, Ficus Lyrata, Ficus Benjamin, Ficus Elastica, Monstera Deliciosa, Euphorbia Cactus gibi tek başına gerekli estetiği, vurguyu ve dolgunluğu sağlayabilecek bitkileri sıklıkla tercih ediyoruz.

Evlerde dekorasyon amacı dışında bu kullanımın faydaları olabilir?

Kullandığımız bitkiler iyilik perisi gibi bize hizmet ederler. Havaya bol miktarda oksijen ve nem verirler.

Farkında olmadan yaşam alanlarımızda soluduğumuz parke ve mobilyalardan salınan zararlı gazları emerek, yoğun oksijen salimi yaparak havayı temizlemek gibi saymakla bitmeyecek. Değerli birçok faydası vardır. Bu faydalardan yararlanabilmek için alerjik astım ve göz sağlığı gibi birçok hastalığa olumlu yönde etki eden, radyasyon emen bitkileri tercih etmek önceliğimizdir. Siz çalışırken yanı başınızda duran bir kaktüs veya siz uyurken odanızı oksijenle dolduracak bir bitki sizlerin onlara verdiği değeri ve özeni size daha fazlasıyla geri verir ve dekoratif bir öge olmanın ötesine geçerler. Estetik olarak tatmin etmelerinin yanı sıra insan sağlığı için hiç durmadan çalışan fedakar bitkilerimizi kullanıcılarla buluşturup yaşamlarına dahil etmek de işimizin en sevdiğimiz yönüdür.

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)