
Hamilelikte Beslenmeyle İlgili Genel Bilgiler
Hamilelik döneminde görülen kilo artışı birçok anne adayının gözünü korkutmaktadır. Fakat hamilelikte beslenme düzenine dikkat edildiği sürece, alınan kilolar doğum sonrasında kolaylıkla verilebilir. Bunun için önemli olan, gebelik dönemindeki kişinin sağlıklı beslenmenin bilincinde olması yeterli olacaktır. Peki, hamilelikte beslenme nasıl olmalıdır?
Gebeliğin ilk 3 ayında sanılanın tam tersi yaşanabilir. Bu 3 aylık dönemde iştahta azalma ve bulantılar sonucunda anne adayında kilo kaybı görülebilir. Hamileliğin ilk 3 ayı boyunca azalan iştah, sanıldığı gibi bebeğin gelişimini olumsuz etkilemez. Çünkü bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi için alması gereken vitaminler daha çok hamileliğin 3.ayından itibaren başlar. Bu yüzden ilk 3 ay verilebilecek kilo kaybından anne adaylarının endişe etmesi yersizdir. Bunun dışında, hamilelik dönemi boyunca anne adayının normal yaşantısından daha fazla vitamine ihtiyaç duyar. Özellikle demir ve Folik asit ihtiyacı, anne adayının daha rahat bir hamilelik dönemi geçirmesine yardımcı olur. Bunun için ceviz, fındık, badem gibi yiyecekler bol miktarda Folik asit içerdiğinden, anne adayları bu tür besinler tüketmelidir. Bunun dışında anne adayının 9 ay boyunca alması gereken belirli bir kilo sınırı vardır. Bu sınır, kişinin gebelik öncesindeki kilosuyla orantılıdır. Bu yüzden normal bir kiloda olan anne adayı, hamilelikte alınması gereken kilo sınırı ortalama 9 ila 12 kilo arasındadır. Fakat aşırı kiloya sahip olan kişilerin hamilelik boyunca alması gereken kilo sayısı 7 kilonun üstünü geçmemesi önerilir. Yine tam tersi olarak aşırı zayıf olan kişilerin alması gereken kilo sayısı 16 kiloya kadar çıkabilir.
Son olarak hamilelikte beslenme düzeni için her anne adayının bir diyetisyen yardımı alması önerilir. Diyetisyenle birlikte beslenme düzeni oluşturularak, anne adayı hem sevdiği yiyecekleri tüketebilecek hem de hamilelik döneminde sağlıklı beslenme periyodunu korumuş olacaktır.