Spiral Taktırma Sebepleri Yararları ve Zararları

Spiral Taktırma Sebepleri Yararları ve Zararları

Spiral taktırmanın yararları ve zararlarından önce spirali iyi bilmek gerekir. Spiral, klasik spiral ve hormonlu spiral olmak üzere ikiye ayrılır. Spiral, spermlerin yumurtaya ulaşıp döllenme olmasını ve döllenme olsa bile rahmin iç duvarının yapısını bozarak yerleşmesini engelleyen korunma yöntemidir.

Günümüzde bile dünyada en sık başvurulan korunma yöntemlerinden bir tanesidir. Yaygın olmasının nedenleri; kolay uygulanabilmesi, ekonomik olması, etkinliğinin hemen başlaması ve çıkarıldığı an doğurganlığın hemen kazanılması olarak geçmektedir.

Hormonlu spiral etkisini progesteron hormonuyla beraber yapar. Spiralin üzerinde bulunan ilacın rahim iç zarına etki etmesi ile kontrol sağlanmış olur. Hormonlu spiral sadece kontrol için kullanılmaz. Rahim iç zarı kalınlaşması, çikolata kisti ve miyomlar içinde kullanılır.

Spiral Taktırmanın Yararları Nelerdir?

Spiral taktırmanın kadınlar için yararları vardır. Bu yararlar aşağıdaki gibidir;

  • Hamilelikten korunma şansı yüksektir.
  • Regl sancılarını azaltır.
  • Rahim ağzı kanserini önler.

Bu şekildedir. Ayrıca hormonlu spiralleri tercih eden kadınlarda fazladır. Hormonlu spiralin yararları şu şekildedir;

  • Regl sancısını azaltır ve yok önemli derecede yok etme potansiyeline sahiptir.
  • Demir eksikliği olan kişilerin regl kanamasında azalma görülür.
  • 5 sene hamileliği geciktirir ve engeller.
  • Dış gebeliği önler.

Hormonlu spiral de uzun süreli koruma sağlar. Hem de ek işlem gerektirmez.

Spiralin Yapısı Nasıldır?

Spiral polietilen yapıda üretilir. Etrafında bakır telle sarılı ve rahim iç duvar yapısına uyacak T şeklindeki bir mekanizmadır. Spiralin görülebilme özelliğini sağlayan baryum sülfat dış kısmında bulunur. Spiralin alt ucunda, spiralin kolaylıkla çıkarılması için ipler vardır. Bu ipler rutin kontroller sırasında spiralin kaymadığını ve olması gereken pozisyonda durduğunu gösterir. Hormon içeriğine sahip spirallerde vardır. Bu spiraller progesteron hormonu ile etkisini gösterir ve korunma sağlar.

Spiral Ne Zaman Takılabilir?

Regl dönemi bittiği zaman spiralin takılması önerilir. Bu süreçte rahim ağzı geniş olduğu için spiral kolayca takılır. Regl değilken de gebelik testi ile gebe olmadığı sonuçlanan kadınlara da spiral takılabilir. Gebe kadınlara spiral takılmaz.

Spiral Nasıl Takılır?

Spiralin takılması birkaç dakikada tamamlanan bir işlemdir. İşlem öncesi muayene ile rahim yapısı ve pozisyonu değerlendirilir. Spiral takılması için engel yoksa spekulum takılarak rahim ağzı antiseptik solüsyonla temizlenir. Tenekulum aleti ile rahim ağzından tutularak rahme ideal pozisyon verilir.

Spiralin aplikatörü ile spiral rahim içine güvenle yerleştirilir. Spiralin ipi 0.5 ve 1 cm olacak şekilde kısaltılarak spiral takılır. Spiral takıldığı esnada kasık bölgesinde hafif bir kasılma ve kramp şeklinde ağrı hissedilebilir. Bu durum önceden ağrı kesiciler ile önlenebilir. Spiral takıldıktan sonra ise rahim ağzında hafif kanamalar olabilir. Bu kanama durumu işleme bağlıdır ve endişe edilmemelidir. Spiral takıldığı andan itibaren koruyuculuk etkisini başlatır.

Spiral Sonrası Ağrı Oluşur Mu?

Spiral takıldıktan sonra herhangi bir ağrı olmaz. Eğer ağrı olursa da uzun süreli yaşanmaz. Bazı kadınlarda spiralin rahme alışması bir hafta sürebilir. Bu alışma sürecinde hafif ağrılar yaşanabilir. Eğer ağrılar oluşur ve dayanılmayacak düzeyde olursa doktora başvurmak gerekir. Ona göre ağrı kesici kullanılır.

Spiral Taktırmanın Zararları Nelerdir?

Spiral taktıran kadınların şikayetleri az da olsa vardır. Spiralin zararları aşağıdaki gibidir;

  • Regl döneminde kanama miktarında artış olabilir.
  • Spiral takıldıktan sonra 1-2 gün bel ve eklem ağrısı olabilir.
  • İlk 6 aylık dönemde kanama görülebilir.
  • Enfeksiyon yaşanabilir.
  • Spiral içeri kaçabilir.

Bunun gibi zararlar az da olsa görülebilir. Spiral kullanımında kadınların en çok korktuğu şey spiralin kayarak gebelik oluşmasıdır. Spiral taktırırken mutlaka uzman bir doktora taktırılması gerekir. Aksi takdirde spiralin kayması sorunu ile karşı karşıya kalınabilir.

Spiral Kullanma Regl Dönemlerini Etkiler Mi?

Regl düzenine kadınlık hormonları sağlar. Tamamen kadınlık hormonlarını durumuna göre değişen bir olaydır. Klasik spirallerin regl dönemlerine bir etkisi yoktur yani düzenini değiştirmez. Hormonlu spiraller ise regl dönemi ve düzenini değiştirebilirler. Regl miktarını azaltabilirler.

Spiral Kullanan Kadınların Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Spiral kullanan kadınların dikkat etmesi gereken bir takım hususlar vardır. Bu hususlar aşağıdaki gibidir;

  • Spiral takıldıktan sonra yüksek ateş, kötü kokulu akıntı ve halsizlik yaşarsanız hemen doktora başvurmalısınız.
  • Yıllık rutin kontrollerini ve smear testini mutlaka yaptırmalısınız.
  • Spiral takıldıktan sonra ilk üç ay regl kanamanız ve sancınız fazla olabilir. Ek bir probleminiz yoksa sonraki aylar bu şikayetleriniz kesilecektir. Bazı kadınlarda ilk üç ay böyle bir şikayet görülmeyebilir.
  • Spiral kullanımı sırasında ipini hissedememişsiniz kontrolü beklemeden doktora başvurmalısınız.
  • Regl gecikmeniz olmuşsa gebelik testi yaparak doktora başvurmalısınız.
  • Spiral sadece gebeliğe karşı korur. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korumaz bunun için gerekli önlemleri almanız gerekir.
  • Cinsel ilişki sonrası kanama veya normalden fazla düzensiz regl kanaması durumunda doktorunuza mutlaka danışmalısınız.

Spiral kullanan kadınların dikkat etmesi gereken önemli noktalar bu şekildedir. Spiral takıldıktan sonra ekstra bir durum yaşarsanız mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Yoksa daha büyük sorunlar İle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Spiral Ne Zaman Çıkartılır? 

Spiral taktıran kadınlar bir süre sonra çocuk sahibi olmak isteyebilirler. Bu konudan dolayı ne zaman çıkartmaları konusunda düşünebilirler. Spirali istediğiniz zaman doktorunuza giderek çıkartabilirsiniz. Spiralin çıkartılması takılmasına göre daha kolaydır. Spiralin çıkarılması öncesi herhangi bir anestezi uygulanmaz. İşlem esnasında herhangi bir acı ve ağrı duyulmaz. Hatta bazı kadınlar spiralin çıkartıldığını bile hissetmezler. İşlem sonrasında herhangi bir yan etki görülmez.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ