Sjögren Sendromu Hakkında Detaylı Bilgiler

Sjögren Sendromu Hakkında Detaylı Bilgiler

Sjögren, alyuvarların ekzokrin bezlerine saldırması sonucu meydana gelen kronik bir hastalıktır. Ağızda, gözde, üst solunum yollarında, deride, tükürük bezlerinde ve genital mukozada (vajinada) kuruluğa sebep olur. Genellikle orta yaşlı insanlarda görülür ve kadınlarda görülme sıklığı erkeklerden dokuz kat fazladır. Hastalık zamanla ilerleyerek böbrek, akciğer, pankreas, sindirim sistemi ve sinir sistemi gibi yapılarda işlev bozukluğuna yol açabilir.

Sjögren Olan Biri Nasıl Anlar? Tanı Konulma Aşamaları Nelerdir?

Genel bir halsizlik, el ve ayaklarda uyuşma, ağız içerisinde kuruluk, diş çürümesi ve yutmada- çiğnemede sorunlar, tükürüğün azalması ve daha köpüklü bir hale gelmesi, göz kapaklarında kuruluk hissi, kuruluğa bağlı olarak sürekli batma, acıma ve yanma hissi, gözlerde şişkinlik, gözyaşı bezlerinde kuruma, ışığa karşı aşırı duyarlılık gibi belirtiler Sjögren hastalığına işaret olabilir. Kuruluğa bağlı olarak korneada hasar gerçekleşebilir.

Tanı için tükürük biyopsisi yapılır, ancak bu tek başına yeterli değildir. Sjögren kendini çok çabuk belli etmeyen sinsi bir hastalıktır. Bu nedenle biyopsiyle beraber, kuruluk semptomlarına dair diğer bulgular ortak değerlendirilmelidir.

Sjögren sendromu hangi bölüm bakar

Bu hastalığa yani Sjögren Sendromu hastalığına bakan doktorlar Romatoloji bölümü ve İç Hastalıkları (Dahiliye) olarak bilinmektedir.

Sjögren İçin Önerilen Tedaviler ve Günlük Hayatta Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tedavi, Sjörgen hastalığının en çok etkilediği bölümde kullanılır. Yani ağız ve göz kuruluğu şikâyeti olan bir kişi için farklı, vajinal kuruluğu olan bir kişi için farklı tedavi uygulanır. En yaygın tedavi türleri; kuruluk karşıtı ilaç kullanımı, tükürük bezlerini arttırıcı ilaçlar, önerilen diş macunu markaları, buz emme uygulaması ile sıvı arttırma, kesinlikle sigarayı acil olarak bırakmadır. Ayrıca göz kuruluğu için damlalar, gözlerin etrafını sararak toz girmesini ve nem kaybını önleyen sıvı hazneli gözlükler, vajinal kuruluklar için kayganlaştırıcı kremler ve ilaç kullanımı tercih edilen tedaviler arasındadır.

Günlük hayatta sigara asla içilmemeli, bol su tüketilmeli, hijyen kurallarına sıkı sıkıya uyulmalı ve ağız kuruluğu için sakız çiğnenmeli, tuzlu su spreyleri ile burun sık sık temizlenerek sıvı akışı sağlanmalıdır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ