
Bel Soğukluğu Nedir Nasıl Anlaşılır Tedavisi Nasıl Yapılır
Tıptaki ismi ‘Gonore’ olan bel soğukluğu cinsel yolla bulaşan kadın ve erkeklerde görülen ciddi bir sağlık sorunudur. Cinsel birleşme yoluyla bulaşan bu hastalık ilk başlangıçta belirti vermese de ilerleyen günlerde ağrı, yanma, iltihap, akıntı gibi durumlarda kendini belli eder.
Bel Soğukluğu Belirtileri
Bel soğukluğu çoğunlukla belirti vermez. Genelde şikayetler hastalığı kaptıktan 1 ila 30 gün sonra ortaya çıkar. Belsoğukluğu, cinsel ilişkiden ancak 4 ila 6 gün sonra belirti verebilir.
Bu belirtiler:
- erkekte penis ucunda, kadınlarda vajina içinde görünen irini anımsatan kıvamlı akıntı
- pelvik İltihabi
- regl dönemine ait olmayan kanama
- kasık ağrısı
- acılı ve yanmalı idrar yapma(sistit)
- sık sık idrara çıkma
- boğaz ağrısı gibi belirtilerdir.
Bel soğukluğu erkeklerde; farenjit, gözde konjuktivit iltihabı, proktit yani makat iltihabı, prostatit iltihabı, üretrit ve testis iltihabı yapar. Tedavi edilmezse her iki cinste de kısırlığa neden olur.
Kadınlarda; rahim ağzı iltihabı, idrar kanalı iltihabı, boğaz enfeksiyonuna neden olur.
Yeni Doğan Bebeklerde Bel soğukluğu
Bel soğukluğu olan anneler doğum sırasında bebeklerine de bu mikrobu taşıyabilir. Bu durum bebeklerde kojuktivit yani göz iltihabına neden olur. Gonore bakterisi kana geçerek yayıldığında, endokardit yani kalp iltihaplanmasına, menenjite ve gonokokkal dermatite, artrite bile neden olabilir. Bu yayılıma yaygın gonore enfeksiyonu denir.
Bel soğukluğu, yukarıda saydığımız şikayetlerle gelen hastalarda kültür antibiogram testleri ile tanımlanır.
Bel Soğukluğu Tedavisi
Bel soğukluğu antibiyotik ile tedavi edilir. Fakat penisilin grubu antibiyotikler bu mikroba karşı etkin değildir zira dirençlidirler.
Bel soğukluğu mikrobu taşıyanlara STD yani Cinsel hastalık taraması da yapılmalıdır. Zira bu kişilerde çoğunlukla bel soğukluğu mikrobuna ‘klamidya’ mikrobu da eşlik eder. Gonore mikrobundan korunmak için cinsel birleşme esnasında kondom kullanımı önerilir.